01.09.2015 Umrl je p. Marijan Šef - Prvi direktor Jezuitskega združenja za begunce Avtor: robin

Bog je poklical k sebi jezuita p. Marijana Šefa

p. dr. marijan Šef

K Bogu je odšel v petek, 28. avgusta 2015 pater doktor jezuit Marijan Šef, v 83 letu starosti in 57 letu Družbe Jezusove.  Pogreb bo na Plečnikovih Žalah in se bo začel s sveto mašo, ki jo bo ob 16h vodil gospod mariborski nadškof Alojzij Cvikl.  Od desetih dopoldne bo p. Marijan Šef ležal v cerkvi vseh svetih na Žalah.

Cvetje, sveče in vence hvaležno odklanjamo in vas pozivamo, da namenite darove v korist in pomoč beguncem.

Rojen je bil leta 1932 v Brežicah. Od petega leta je živel v Ljubljani. Po končani srednji šoli je študiral na medicinski fakulteti v Ljubljani. 28. maja 1957  je diplomiral kot zdravnik pripravnik in začel služenje vojaškega roka v tedanji državi. V Družbo Jezusovo je vstopil 11. septembra 1958 v Zagrebu, kjer je tudi študiral na Visoko filozofsko-teološki šoli. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1966. Jeseni 1968 je začel poučevati medicinsko antropologijo in pastoralno medicino na Teološki fakulteti v Ljubljani in Mariboru. Napisal je več povzetkov knjig o medicinski etiki.

Leta 1994 je na željo patra generala Kolvenbacha odšel v Sarajevo pomagat sobratu Tomislavu Slokarju. Pet let je vodil Jezuitsko službo za begunce (JRS). Delo jezuitov v od vojne prizadetemu mestu je bilo zaznamovano z obnavljanjem okrog 2000 stanovanj in hiš. Odprli so kuhinjo s toplimi obroki za ubožnejše ter jim pomagali pri ogrevanju, obleki, zdravilih in drugih potrebnih rečeh. Poleg tega je predaval na škofijski srednji šoli za medicinske sestre in vodil duhovne vaje za redovnice, bogoslovce in duhovnike. Ko se je vrnil iz Sarajeva, je postal prvi direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije. Leta 2001 je začel spremljati udeležence duhovnih vaj v vsakdanjem življenju, ki trajajo 30 tednov. Od leta 2003 leta enkrat mesečno vodil sveto mašo z molitvami za ozdravljenje notranjih ran. Zadnja leta je preživel v domu sester Usmiljenk v Mengšu.

Pokojnega patra priporočamo v molitev.

Gospod, daj rajnemu večni pokoj in večna luč naj mu sveti!

Naj počiva v miru!

Amen

p. Ivan Bresciani, provincial

 
31.08.2015 Srečanje s predsednikom vlade Avtor: robin

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je v petek, 28. avgusta 2015, ob 14.30. uri, srečal s predstavniki nevladnih organizacij v zvezi z begunsko krizo. Srečanja se je udeležil tudi dr. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije.

 

Na srečanju, ki so mu prisostvovale tudi ministrice za notranje zadeve, za obrambo, in za delo in zunanji minister, je predsednik vlade predstavnikom organizacij predstavil poročilo o pripravljenosti Slovenije na trenutne ocene povečanih begunskih tokov ter prisluhnil predlogom organizacij glede odziva na begunsko krizo.

 

 

 
25.08.2015 Komentar tedna na Radiu Ognjišče Avtor: robin
V petek, 22. avgusta 2015, je dr. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, pripravil aktualen tedenski komentar za Radio Ognjišče z naslovom:

Tišina

Komentar si lahko preberete ali poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na povezavi

http://radio.ognjisce.si/sl/169/komentarji/18072/

Prijetno branje in poslušanje.

 
17.08.2015 Zadnja radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (nedelja, 16.08 2015 ob 18.30), ste lahko poslušali pogovor z Jankom Korošcem, ki nam je spregovoril o sedmem socialnem tednu. 

Tokratno radijsko oddajo lahko poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na spodnji povezavi.

 http://radio.ognjisce.si/sl/169/utrip/18030/

 

Prijetno poslušanje / branje!

 
24.07.2015 Sodelovanje v oddaji na Radiu Ognjišče Avtor: robin

V sredo, 29. julija 2015, je v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče sodeloval p. dr. Robin Schweiger, ki je odgovoren za Jezuitsko združenje za begunce Slovenije. Oddaja Pogovor o se je osredotočila na begunsko tematiko v Sloveniji in v Evropi.

Oddajo lahko slišite tudi na spodnji spletni povezavi Radia Ognjišče

http://audio.ognjisce.si/oddaje/?l=55

Prijetno poslušanje oddaje.

 
20.07.2015 Radijska oddaja Avtor: robin

 

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (nedelja, 19.07 2015 ob 18.30), ste lahko poslušali pogovor z Markom Jerino, ki nam je spregovoril o prostovoljnem delu. 

Tokratno radijsko oddajo lahko poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na spodnji povezavi.

 http://radio.ognjisce.si/sl/168/utrip/17782/

Prijetno poslušanje / branje!

 
24.06.2015 Udeležba na okrogli mizi Avtor: robin

V ponedeljek, 22. junija 2015, se je direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, dr. Robin  Schweiger, udeležil okrogle mize z naslovom »Solidarnost med etiko in politiko«, ki ga je pripravil Inštitut Janeza Evangelista Kreka. Tema je bila trenutna begunska situacija v Sloveniji in v Evropi.

 

V svojem nagovoru je najprej predstavil delo in poslanstvo nevladne organizacije Jezuitskega združenja za begunce Slovenije v službi prosilcem za mednarodno zaščito v Azilnem domu, tujcem v Centru za tujce ter beguncem, ki so že prijeli status begunca. Poudaril je tudi pomembnost, da imamo pozitivni odnos do teh ljudi, saj zapuščajo svoje dežele, ki so v vojaških konfliktih.

 

Sledila je živahna razprava o življenju teh ljudi v Republiki Sloveniji in ob vprašanju kvot beguncev, ki bi jih morala naša država sprejeti.  

 
22.06.2015 Radijska oddaja Avtor: robin

V nedeljo, 21. junija 2015, ste lahko poslušali radijsko oddajo Gradimo odprto družbo v kateri je p. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, predstavil aktualni komentar ob dnevu begunca o trenutni begunski situaciji v Sloveniji z naslovom "Smo (še) solidarni?" 

Oddajo lahko poslušate tudi na spodnji povezavi.

http://radio.ognjisce.si/sl/167/utrip/17552/

Prijetno poslušanje!

 
19.06.2015 Svetovni dan begunca 2015 Avtor: robin

Svetovni dan begunca 2015

 

Pri Jezuitskem združenju za begunce Slovenije bomo sodelovali pri različnih dogodkih, povezanih z dnevom begunca.

 

* Radijska oddaja »Gradimo odprto družbo«:  Komentar ob dnevu begunca

 

V nedeljo, 21. junija, ob 18.30 na Radiu Ognjišče, bo Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, pripravil aktualen komentar ob letošnjem dnevu begunca.

 

 

* Intervju za spletno izdajo Družine. Intervju si lahko preberete tukaj.

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/fmf-poziva-k-solidarnosti-do-beguncev

 

* Okrogla miza z naslovom "Solidarnost med etiko in politiko". 

V ponedeljek, 22. junija 2013, ob 17.00 bo direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije Robin Schweiger, sodeloval na okrogli mizi, ki ga organizira Inštitut Janeza Evangelista Kreka

 

* Osrednja slovesnost ob dnevu begunca v Azilnem domu

Tudi letos bo Jezuitsko združenje za begunce sodelovalo pri izvedbi dneva begunca, ki ga bomo praznovali v petek, 20.  junija ob 13 uri , v Ljubljani na Prešernovem trgu.

 

Lepo vabljeni na vse dogodke ob dnevu begunca 2015.

 
15.06.2015 Komentar tedna na Radio Ognjišče Avtor: robin

V petek, 12. junija 2015, je dr. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, pripravil aktualen tedenski komentar za Radio Ognjišče z naslovom:

Smo (še) solidarni ?

Komentar si lahko preberete ali poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na povezavi

http://radio.ognjisce.si/sl/167/komentarji/17461/

Prijetno branje in poslušanje.

 

 


prejšnja  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  naslednja  
Ali podpiraš marakeško deklaracijo o migracijah?
da
ne
ne vem

Glasuj

Rezultati
 
e.orbitJezuitsko združenje za begunce Slovenije, Ulica Janeza Pavla II, 13, Ljubljana