08.12.2014 Miklavževanje v Azilnem domu Avtor: robin

V petek, 5. decembra, ob 14.15. je Jezuitsko združenje za begunce Slovenije  organiziralo Miklavževanje za otroke v Azilnem domu. Zahvaljujemo se vsem, ki so organizirali Miklavžev prihod: vodstvu Azilnega doma ter prostovoljkam pri Jezuitskem združenju za begunce Slovenije, ki so 'pomagali' Miklavžu, da je vse lepo potekalo.

 

Naj ob tej priložnosti omenimo, da so otroci zelo lepo sodelovali s svojo spontanostjo in izvirnostjo. Prišli so iz Bosne, Kosova, Ukrajine ter Irana. Miklavža so otroci razveselili iz različnih držav z lepo slovensko pesmijo. Otroci so bili zelo veseli Miklavževega obiska, saj jim je prinesel darila! 

 

Miklavž pa je ob koncu srečanja z otroki še obdaril ter obiskal vse zaposlene v Azilnem domu.

 

 
01.12.2014 Izjava za javnost ob obisku papeža Frančiška v Strasbourgu Avtor: robin

Ob priliki govora papeža Frančiška pred evropskim parlamentom v Strasbourgu 25. novembra, Jezuitsko združenje za begunce (JRS) poziva evropske države, da ostanejo zveste eni izmed osnovnih vrednot podpore Evropski uniji s tem, da pokažejo konkretno solidarnost priseljenim in beguncem in jim zagotovijo popolnoma usposobljeno skupno iskanje in reševalne akcije v Mediteranu.

 

Nedavno je bilo ugotovljeno veliko pomanjkanje evropske solidarnosti s tistim, ki si rešujejo življenja, kakor tudi solidarnosti med državami Evropske unije. Begunci in preseljenci so redko deležni sočutja kot človeška bitja v potrebi in odgovornost za njihovo varstvo je že skoraj pozabljena.   

 

Za eno leto je Italija prevzela odgovornost za nadzor mednarodnih voda v Mediteranu in reševanje begunskih čolnov v težavah. Italijanska morska operacija »Mare nostrum« je rešila več kot 140.000 ljudi. Končno je letos 1. novembra Evropska unija prvič sprožila usklajen odgovor na izziv priseljenih migrantov preko Mediterana iz severne Afrike in Bližnjega vzhoda.

 

Operacija »Triton«, ki jo vodi evropska mejna agencija  Frontex, deluje samo v obsegu 30 morskih milj od italijanske obale. Ima tretjino proračuna od operacije »Mare nostrum« in znatno manj sredstev. Izgleda, da je za Evropo važnejše varovanje meja kot reševanje človeških življenj.

 

P. Camillo Ripamonti, direktor Jezuitskega združenja za begunce Italije Centra Astalli pravi, da se morajo evropski voditelji in državljani vprašati, ali je celina trdosrčnih in sebičnih narodov v resnici še območje svobode in pravičnosti?

 

»V svetu, kjer smo vsi lahko pravočasno obveščeni, se Evropa pretvarja, da ne vidi beguncev ki iščejo varstvo v okviru svojih meja: tistih, ki umrejo v Mediteranu ali v Črnem morju, ko skušajo doseči Romunijo. Izgleda, da je reševanje življenj predrago in da je zagovarjanje človekovih pravic nekaj, česar si ne moremo nič več privoščiti. Vprašajmo se, ali je to Evropa, ki so jo želimo«.

 

Težave in stiske s katerimi se soočajo prosilci za azil, pa se ne končajo, ko prispejo v Evropo. Z besedami Carol, sirske prosilke za azil v Italiji: »Naše človekove pravice in dostojanstvo so prepogosto poteptani, s kakršno brezbrižnostjo nas obravnavajo. Tu v Italiji so mnogi izmed nas ušli grozi, vendar se še vedno ne čutimo varne.»

 

p. Jean – Marie Carriere – direktor evropskega Jezuitskega združenja za begunce pravi, da je to v resnici vprašanje moralne integritete. »Papež Frančišek nas opominja, da je pomoč migrantom osrednji del krščanske tradicije. Še važnejše pa je, da bi morala biti naša solidarnost razširjena  preko tega, da nudimo preganjanim ljudem varen življenjski prostor. Prava gostoljubnost gre dlje od tolerance in mora vedno pomeniti članstvo v občestvu.«

 

Evropsko Jezuitsko združenje za begunce poziva ustanove Evropske unije, da  dejansko vzdržujejo vrednote solidarnosti in po besedah papeža Frančiška gradijo »kulturo sprejema in solidarnosti v kateri ne bodo nikomur rekli, da je nekoristen, neprimeren ali neuporaben«.

 

Posebno pozivamo Evropsko unijo, da:

 

* Dodeli potrebna sredstva, da se ustanovi Evropska morska reševalna  služba.

 

* Razvije vrste strategij za varne in legalne načine pridobivanja zaščite v Evropi, ki bi zadovoljile potrebe različnih vrst oseb, ki bežijo zaradi kršenja človekovih pravic, vojn, nasilja in drugih nevarnosti, da ne bodo nič več prisiljeni tvegati svoja življenja v čolnih, neprimernih za plovbo po Mediteranu.

 

* Ponovno oceniti t.i. »Dublinski sistem« in zagotoviti, da prosilci za azil ne bodo več prisiljeni prositi za zaščito v deželah z azilnim sistemom, ki se ne skladajo z evropskimi standardi.

 

 

Berlin, Bruselj, London, Paris, Valetta, 24. novembra 2014
 
17.11.2014 Radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (nedelja, 16.11. 2014 ob 18.30), ste lahko poslušali pogovor s patrom Robinom Schweigerjem, ki nam je spregovoril o trenutni begunski situaciji v Evropi in Sloveniji.  

Tokratno radijsko oddajo lahko poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na spodnji povezavi.

http://radio.ognjisce.si/sl/160/utrip/15463/

Prijetno poslušanje / branje!

 
10.11.2014 Udeležba na mednarodnem seminarju Avtor: robin
Direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, dr. Robin Schweiger, se je v petek 7. novembra udeležil mednarodnega seminarja z naslovom "Združevanje svobodnega gibanja in storitev na enotnem trgu EU z zagotavljanjem zaščite delavcev in spodbujanjem družbenega napredka". Na tem seminarju je dr. Schweiger predstavil trenutno situacijo beguncev in migrantov v RS in v Evropi. Po predstavitvi je sledil še zanimiv pogovor o tej pomembni temi z udeleženci iz različnih evropskih držav.
 
03.11.2014 Komentar tedna Avtor: robin
V petek, 31. oktobra 2014, je dr. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, pripravil aktualen tedenski komentar za Radio Ognjišče z naslovom:

Kam grem(o)?

Komentar si lahko preberete ali poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na povezavi

 http://radio.ognjisce.si/sl/159/komentarji/15285/ 

Prijento branje in poslušanje.

 
20.10.2014 Radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (nedelja, 19.10. 2014 ob 18.30), ste lahko poslušali pogovor s patrom Stankotom Rozmanom, ki nam je spregovoril o afriški državi Malawi, ki ima begunska taborišča. 

Tokratno radijsko oddajo lahko poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na spodnji povezavi.

 http://radio.ognjisce.si/sl/159/utrip/15186/ 

Prijetno poslušanje / branje!

 
15.10.2014 Oddaja Ozare Avtor: robin

Direkor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, dr. Robin Schweiger, je imel 11. oktobra ob 18.30 nagovor na TV Slovenija v oddaji OZARE.

Kdor želi videti in slišati nagovor, ga lahko najde na spetni strani TV Slovenija.

 
22.09.2014 Radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (nedelja, 21.09. 2014 ob 18.30), ste lahko poslušali pogovor z Nino Stenko Primožič iz Slovenske Karitas, ki je spregovorila o trgovini z ljudmi.

Tokratno radijsko oddajo lahko poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na spodnji povezavi.

 http://radio.ognjisce.si/sl/158/utrip/14878/

 

Prijetno poslušanje / branje!

 
01.09.2014 Prostovoljno delo v novem šolskem letu Avtor: robin

Tudi v novem akademskem letu 2014/15  Jezuitsko združenje za begunce Slovenije vabi nove prostovoljke in prostovoljce, da se nam pridružijo pri delu z begunci, tujci in prosilci za mednarodno zaščito. Pri svojem delu imajo prostovoljci neposreden stik z ljudmi.

S tujci se srečujemo v Centru za tujce (Postojna), kjer se izvajajo različne družabne aktivnosti kot so igre in delavnice. Delo s prosilci za mednarodno zaščito poteka v Azilnem domu (Ljubljana), kjer poteka vrtec za predšolske otroke, izvajajo se ustvarjalne delavnice za otroke in šoloobveznim otrokom se pomaga pri domačih nalogah. Beguncem nudimo podporo pri njihovi integraciji v slovensko družbo.  

Prostovoljno delo poteka od oktobra 2013 do junija 2014, 1x tedensko po 2 uri. Program vsebuje začetno in vmesno izobraževanje, mesečne supervizije, podporo mentorja in so-prostovoljcev ter neformalna srečanja.

Kdor bi se nam rad pridružil, naj pokliče v naš urad Robin-a Schweiger-ja na telefonsko številko (01) 430 00 58 ali na GSM (031) 636 964 ali po elektronski pošti begunci.info@gmail.com.  

Vsi lepo vabljeni!

 
25.08.2014 Komentar tedna Avtor: robin
V petek, 22. avgusta 2014, je dr. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, pripravil aktualen tedenski komentar za Radio Ognjišče z naslovom:

Pot miru

Komentar si lahko preberete ali poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na povezavi

http://radio.ognjisce.si/sl/157/komentarji/14611/

 

Prijento branje in poslušanje.

 


prejšnja  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  naslednja  
Ali podpiraš marakeško deklaracijo o migracijah?
da
ne
ne vem

Glasuj

Rezultati
 
e.orbitJezuitsko združenje za begunce Slovenije, Ulica Janeza Pavla II, 13, Ljubljana